Erilaisia joukkueurheilulajeja

Maailmassa on tarjolla monia kovin erilaisia joukkueurheilulajeja, jotka sopivat myös lapselle tai nuorelle. Miten sitten tietää, mikä on se oikea harrastus juuri omalle lapselle? Monet joukkueet antavat lasten kokeilla harrastusta ennen lopullisen päätöksen tekemistä ja tämä voikin olla hyvä idea, jos lapsi ei ole aivan varma, mitä lajia haluaisi harrastaa. Tällöin kausimaksu ei mene turhaan, jos lapsen into laantuukin heti muutaman ensimmäisen käyntikerran jälkeen. Tämä voi olla hyvä mahdollisuus myös kokeilla useampaa erilaista lajia ennen kuin päättää keskittyä yhteen tai muutamaan lajiin. On vaikea sanoa etukäteen, mikä laji olisi se kaikista paras juuri omalle lapselle, mutta se ainakin on varmaa, että joukkuelajit tarjoavat monia mahdollisuuksia oppia elämässä tarvittavia taitoja!

Jalkapallo

Jalkapallo on Suomessakin suosittu joukkuelaji, vaikka maatamme voitaneenkin pitää jääkiekon luvattuna maana. Jalkapallo on kuitenkin myös eräs niistä lajeista, joka on kilpaurheilutasolle mentäessä melkoisen kallis harrastus. Jo melko nuoret junnufutaajat matkustavat usein useita kertoja vuodessa pelaamaan joukkueensa kansssa ulkomaisille kisakentille, mikä tietysti aiheuttaa kuluja. Kuluja aiheuttavat ulkomaanmatkojen lisäksi myös erilaiset maksut, joita aiheuttavat niin valmennuskulut, matkakulut, vakuutuskulut, vaatekulut kuin tarvikekulutkin.

Suomalaisesta junnujalkapallosta on tuttu Kaikki pelaa -periaate, joka tarkoittaa sitä, että jokaisen joukkueen pelaajan tulee saada pelata yhtä paljon riippumatta tämän taidoista. Tämä Kaikki pelaa -periaate on kaunis ja muistuttaa meitä jälleen mahdollisuuksien tasa-arvosta. Kuitenkin voidaan kysyä, että toteutuuko tämä periaate aina suomalaisilla junnujalkapallokentillä vai johtaako valmentajien voitontahto siihen, että tietyt pelaajat saavat toisia enemmän peliaikaa? Valitettavan usein kun tuntuu siltä, että valmentajat peluuttavat kovin mielellään eniten juuri niitä parhaimpia ja lupaavimpia pelaajia ja että ainakin tällaisia pelaajia käytetään erityisen mieluusti erityisen vaikeissa paikoissa. Tuntuu siltä, että voittaminen on päätavoite myös monilla junnuvalmentajilla – myös pikkulasten jalkapallon saralla. Kannattaakin tutustua valmentajaan ja hänen valmennuksensa tasoon ennen joukkuevalinnan tekemistä.

Jääkiekko

Maatamme voitaneen pitää jääkiekon luvattuna maana, vaikkakin myös jääkiekko on eräs niistä lajeista, joka on kilpaurheilutasolle mentäessä melkoisen kallis harrastus. Jo melko nuoret junnupelaajat matkustavat usein useita kertoja vuodessa pelaamaan joukkueensa kansssa ulkomaille, mikä tietysti aiheuttaa kuluja. Kuluja jääkiekkoilevan junnun perheelle aiheuttavat myös erilaiset maksut, joita aiheuttavat niin valmennuskulut, matkakulut, vakuutuskulut, vaatekulut kuin tarvikekulutkin. Jääkiekkoa pidetään yhtenä kalleimmista harrastuksista ja moni onkin ollut huolestuneena sitä mieltä, että moni lahjakas nuori jää havaitsematta, koska kaikkien lasten vanhemmilla ei ole taloudellista mahdollisuutta tukea lapsensa harrastusta. Tästä syystä onkin hyvä, että monet julkisuuden hahmot sekä entiset huippukiekkoilijat ovat alkaneet tehdä hyväntekeväisyystyötä, jonka avulla pyritään lievittämään tätä epätasa-arvoa harrastusmahdollisuuksien suhteen.

Salibandy

Toisin kuin kaksi edellä mainittua joukkuelajia, on salibandy melko edullinen harrastus. Se on erinomainen harrastus kuntoilumielessä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Salibandy ei vaadi runsaasti hankintoja eikä sen harrastajien tarvitse olla varakkaita. Tietyllä tavalla tarkasteltuna salibandy ei kuitenkaan välttämättä ole myöskään niin kunnianhimoinen laji kuin jääkiekko tai jalkapallo. Toisaalta se tarjoaa kuitenkin monia samoja positiivisia asioita kuin jalkapallo ja jääkiekkokin. Se tarjoaa mahdollisuuden kokea yhteen kuuluvuutta joukkueen jäsenten kanssa. Se opettaa toimimaan ryhmässä ja ottamaan muut huomioon. Lisäksi se tarjoaa onnistumisen elämyksiä sekä liikunnan riemua.

Koripallo

Myös koripallo on hyvä vaihtoehto lapsesi etsiessä erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Maailmalla koripallo on suosittu laji, mikä ei olekaan ihme – onhan laji vauhdikas ja näyttävä. Koripallokorien heittämistä on helppo harjoitella myös kotona, jos kotoa vain suinkin löytyy tilaa korille ja pallon pompottelulle. Korien heittäminen on kivaa puuhaa, joka sopii koko perheelle.